Fitness is een van de belangrijkste dingen voor elke atleet, maar voor een motorsportatleet is fitness van cruciaal belang, niet alleen voor topprestaties, maar ook om te overleven. Motorsportatleten moeten fysiek en mentaal sterk zijn en moeten sportwetenschappelijke disciplines kunnen gebruiken om hun prestaties te maximaliseren.

Chauffeurs moeten zichzelf trainen om mentaal sterk te zijn, omdat ze veel druk moeten verwerken. Hun concentratieniveaus tijdens de race moeten op het hoogtepunt zijn. Motivatie is natuurlijk een andere factor die hen helpt het steeds opnieuw te doen, ondanks de ontberingen, hoge niveaus van fysieke en mentale stress en pijn. Chauffeurs moeten speciale ademhalingstechnieken, focustechnieken en mind control-oefeningen gebruiken om uit te blinken in de autosport.

 

Dieetfactoren kunnen een grote bijdrage leveren aan het helpen van chauffeurs om consistent topprestaties te leveren. In een F1-raceauto kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst 60 graden Celsius en de luchtvochtigheidsniveaus zijn ook extreem hoog. Het menselijk lichaam kan tijdens een race drie tot vier liter lichaamsvocht verliezen, wat tot extreme uitdroging leidt. Het is absoluut noodzakelijk om vloeistoffen te blijven vervangen voor optimale prestaties. Het geconsumeerde voedsel moet veel koolhydraten bevatten om het energieniveau van het lichaam gedurende de hele race van brandstof te voorzien.

Vanwege de zwaartekracht waarmee de coureurs tijdens de race te maken hebben, hebben ze een goede nekspierkracht nodig. Het hoofd en de helm wegen samen onder normale raceomstandigheden ongeveer zes kilo. Wanneer de G-kracht op de nek inwerkt, moeten ze gewichten tot 30 kilogram dragen! Het is daarom belangrijk om de nekspieren te ontwikkelen met elastische merken om G-krachten te stimuleren.

Andere delen van het lichaam die tijdens de motorsport door stress worden aangetast, zijn de schouders, rug, armen en benen. Oefeningen die specifiek op deze onderdelen zijn gericht, moeten regelmatig worden uitgevoerd tijdens krachttrainingsprogramma’s. Een motorsport-coureur zal tijdens een race honderden keren het rempedaal intrappen. Het is belangrijk om kernstabiliteit te hebben om de coördinatie van lichaam en geest te kunnen bereiken tijdens het fysiek blijvende raceproces.

Cardiovasculaire conditie is belangrijk voor autosportrijders. De hartslag kan oplopen tot 198 slagen per minuut. In vergelijking met de rusthartslag van 40-60 slagen per minuut zijn de racetijden abnormaal hoog. Extra cardiovasculaire training is belangrijk om het lichaam in vorm te krijgen en het hart te versterken.