Indoorkar ten kan door het grote publiek vooral worden gezien als een recreatieve sport. Voor veel professionele motorcoureurs of mensen die professionele coureurs willen worden, is indoorkarten echter een goedkopere en veilige manier om hun rijvaardigheid te verbeteren.

De meeste mensen associëren karten ook met jongere bestuurders of mensen die gewoon op zoek zijn naar een dag vol plezier en recreatie. Veel huidige en voormalige Formule 1-coureurs begonnen hun carrière al op jonge leeftijd met het racen van karts en blijven dit doen om hun vaardigheden te behouden. Enkele van deze beroemde F1-coureurs zijn wereldkampioenen zoals Michael Schumacher, Ayrton Senna, Fernando Alonso, Jenson Button en Lewis Hamilton. Sommige beroemde NASCAR-coureurs zijn ook begonnen met racekarts, vraag het maar aan Jeff Gordon of Tony Stewart.

Voor de junior racers, die de volgende Michael Schumacher willen worden; indoor karten is de perfecte plek om hun rijvaardigheid te ontwikkelen. Junior studenten die met een kart rijden, kunnen kennis maken met de basisprincipes van een kart en met de vaardigheden die nodig zijn om motorvoertuigen op professionele circuits te besturen.

Beginnende studenten kunnen ook het type rijvaardigheid ontwikkelen dat nodig is voor een veilige bediening van een motorvoertuig. Go-kart studenten kunnen al vanaf zes of zeven jaar oud beginnen – leren hoe ze een skelter veilig kunnen bedienen, hun bewustzijn tijdens het rijden kunnen verbeteren en zelfs de vaardigheden kunnen ontwikkelen die nodig zijn voor het besturen van een straatauto,

De betaalbaarheid en gemakkelijk toegankelijke trainingsomgeving die indoorkartbanen bieden voor zowel nieuwe als ervaren coureurs is onverslaanbaar. Er zijn geen opstartkosten, geen wedstrijddagen ingekort vanwege mechanische storingen of weersomstandigheden; om nog maar te zwijgen van het feit dat er geen vuile handen zijn en geen verplichtingen als je naar de baan gaat om wat tijd en race-uitrusting te verhuren.

Omdat karten wordt beschouwd als de eerste stap in veel professionele racecarrières; het zijn niet alleen de junior racers die je tegenkomt op de kartbanen. Er zijn veel volwassenen die ook actief zijn in het karten. Volwassenen profiteren van karten omdat het hen als bestuurder kan voorbereiden als het gaat om wielrennen op hoge snelheid.

Het grote publiek realiseert zich misschien niet hoe goed sommige skelters zijn. Sommige skelters, ook wel “superkarts” genoemd, kunnen snelheden tot 160 mijl per uur halen! Dit helpt racers meer te leren over reflexen, autocontrole en snelle besluitvormingsvaardigheden. Het rijden met skelters kan ook helpen om het algemene bewustzijn van de racer te vergroten over de verschillende parameters die kunnen worden gemanipuleerd of aangepast om de prestaties van de kart te verbeteren. Dit soort wijzigingen zijn onder meer de bandenspanning, versnelling, zitpositie, chassisstijfheid, enz. Het is belangrijk voor professionele autosportrijders om te kunnen begrijpen hoe ze hun vaardigheden kunnen verfijnen om dergelijke competities uit te voeren tijdens wedstrijden.