In Nederland zijn wel 350 motordeals te vinden. Je hebt verschillende motordealers. Een exclusieve dealer, een selecte dealer en een Multi brand dealer. Hieronder ga ik jullie uitleggen wat de verschillende soorten dealers in de motorzaken in Nederland inhouden.

 

Verschillende soorten dealers

Exclusieve dealer en selecte dealer zijn eigenlijk hetzelfde. Beide zijn ze een motordealer die alleen hun eigen merk vertegenwoordigen. Hoe ze aan hun ‘eigen’ merk komen gaat als volgt. Er zijn 20 importeurs actief in Nederland die zaken willen doen met verschillende motorzaken in Nederland. Iedere importeur heeft een ‘eigen’ merk dat hij of zij wil verkopen bij een bepaalde motorzaak in Nederland. Zodra dit is gelukt voor bijvoorbeeld Yamaha dan is de motorzaak in Nederland een Exclusieve-  en/of selecte dealer. Dit betekent dat de motorzaak alleen nog Yamaha mag verkopen. Hierdoor krijg de motorzaak zijn ‘eigen’ merk. 

Naast de exclusieve – en selecte dealer is er ook een Multi brand dealer. Een Multi brand dealer is een motorzaak die, zoals de naam al verklapt, verschillende merken verkoopt. Sommige motorzaken in Nederland zijn aangesloten bij franchiseformules. De motorzaken in Nederland die aan zijn gesloten bij een franchise zijn vrij in de inkoop van de merken en modellen. Wel wordt er samengewerkt met de importeurs zodat het assortiment zo optimaal mogelijk samen wordt gesteld. Ongeveer 60% van de dealers zijn zelfstandige ondernemingen en kopen direct bij de importeurs in.

 

Tweedehands motormarkt in Nederland

Een motor kopen is een grote aanschaf en net als bij auto’s is hij vaak nog goed op het moment dat je zelf toe bent aan een nieuwe. In Nederland zijn er veel motorzaken te vinden, maar nog niet veel tweedehandse motorzaken. Ondanks dat is de tweedehandse motormarkt met maar liefst 30% gegroeid. In 2020 zijn er 82.285 motoren tweedehands verkocht, in 2019 waren dit er nog maar 73,911 in Nederland en dan zijn er nog geen motorzaken in Nederland die dit aanbieden. Uit de cijfers blijkt dus dat het misschien wel interessant is voor motorzaken in Nederland om ook tweedehandse motoren, kleding, helmen en overige motor benodigdheden te gaan verkopen.